Text: Sanna Mandelin Foto: Lappfjärds folkhögskola
– Det har funnits ett behov av en utbildning som den här redan länge. Österbotten har varit en vit fläck på kartan medan läget har varit bättre i södra Finland, säger Casper Sahlström, platschef på Lappfjärds folkhögskola.
På hösten 2025 kör utbildningen i gång med moduler förlagda till förlängda helger. Heltidsstudierna med 15 elever börjar hösten 2026.
Folkhögskolan har redan utbildningar i musik, musikproduktion och ljudteknik. De olika linjerna kommer att ha betydliga synergieffekter. Jakob Johansson är projektledare för Lafo Performing Arts, som den nya linjen kommer att heta.
Lappfjärds folkhögskola har fått stöd bland annat av Svenska folkskolans vänner för att kunna köra igång utbildningen.
Tidigare hade en musiker ett band, en manager, en ljussättare. Nu ska hen göra allt själv.
Många olika målgrupper
Målgruppen för scenkonstutbildningen är dels de som redan har etablerat sig inom scenkonsten, antingen som lärare eller aktörer, dels de som har tänkt studera vidare. I Jakobstad finns det möjlighet att söka sig till högskolestudier inom scenkonsten på yrkeshögskolan Novia.
– Vi har fört en aktiv dialog med dem utgående från deras läroplan. Men alla som går utbildningen behöver däremot inte ha scenkonsten som karriärsmål. Modulerna som ordnas kommer också att passa till exempel dem som nu är aktiva inom amatörteatrar och revyer, säger Sahlström.
– Inom fri bildning är det viktigt att man kan komma och testa på om det här intresserar. Det är inget krav att man ska fortsätta inom området. Om man har ett annat yrke sedan och hamnar i en position där man ska prata inför folk, så har man det kvar i bakfickan – ”det här har jag lärt mig om scennärvaro”, säger Casper Sahlström.
Nyttiga kunskaper för framtiden
Förutom det konstnärliga kommer utbildningen att ha ett starkt fokus på entreprenörskap.
– Det är genomgående inom alla kulturens sektorer i dag att de här kunskaperna behövs för att nå ut som artist. Det är en ganska självklar del av branschen, men det är fortfarande ganska få som har de här kunskaperna, säger Casper Sahlström.
Det är viktigt att alla studerande får stöd för sin egen vision som scenkonstnärer. ”Det finns inget rätt eller fel sätt att vara på scenen”, konstaterar platschef Casper Sahlström.
Målet är att alla studerande ska få baskunskaper i hur branschen fungerar.
– Praktiska färdigheter kring företagande och att vara näringsidkare: avtal och vilka skyldigheter och rättigheter man har som ensamföretagare, vilka myndigheter och organisationer man ska kontakta, anställningskrav och så vidare. Vi vill ge dem branschen i ett nötskal. Kulturfältet har ändrats mycket, något som märks inom alla konstformer, enligt Sahlström.
– Man är allt oftare ensam om produktionen. Tidigare hade en musiker ett band, en manager, en ljussättare. Nu ska hen göra allt själv.
Stöd för den egna visionen
När det gäller det konstnärliga kommer utbildningen att fokusera på såväl dans som teater, samt på rösten och hur man använder den. Också scenografi och regi ingår i kursinnehållet. När man gått utbildningen ska studerandena ha färdigheter inom alla de här områdena.
– Allas egen vision, personliga egenskaper och tolkningar av vad scenkonst är, utgör basen till allt. Alla ska få vara sig själva – det finns inget rätt eller fel sätt att vara på scen. Det är väldigt viktigt att få utvecklas utifrån sin egen potential och få uppbackning för det, säger Casper Sahlström.
Lappfjärds folkhögskola
∙ Finns i Lappfjärd i Kristinestad
∙ Har ettåriga linjer för musik, ljudteknik och musikproduktion.
∙ Cirka 20 studerande på de ettåriga linjerna och 25 studerande på slöjdkursen.
∙ Sammanlagt 280 studerande på kortkurser inom Lafo songwriters academy, Lafo folkmusikcenter, folkkultur i Syd-Österbotten och övriga kortkurser.
∙ Den nya scenkonstlinjen startar hösten 2025.
∙ På skolan finns också ett internat med 30 platser.
Med hjälp av Vännerna
Scenkonstutbildning
SFV:s mål: Ökad delaktighet, inkludering och engagemang i nyskapande verksamhet
Beviljat ändamål: Lafo Performing Arts Academy
Bidragsmottagare: Kristinestad stad / Lappfjärds folkhögskola
Beviljat belopp: 20 000 euro
Tidsperiod: 1.1.2025-31.12.2025
Förväntat resultat: Skapa en grundutbildning som innehåller olika utbildningsdelar som stärker scenkonstfältet i Österbotten, samt generera scenkonstnärlig verksamhet överlag.