Text: Sanna Mandelin, Foto: Rasmus Tåg/Eva Lingon Ltd.
– Sådana här händelser och företeelser som berör folk i större mängder och i olika åldrar är viktiga. Jag tror själv att kulturen spelar väldigt stor roll för språkintresset. Eurovisionen har ju många anhängare i Finland och det här är ett bidrag som har annorlunda drag, det väcker nyfikenhet hos många: dialekten och att KAJ inte är från huvudstadsregionen.
Men KAJ är inte ensamma om att föra fram det svenska språket och den svenskspråkiga kulturen. Också svensklärarna i de finskspråkiga skolorna gör ett gediget jobb. Som professor på Finskugriska och nordiska avdelningen vid Helsingfors universitet har Hanna Lehti-Eklund undervisat många blivande svensklärare och hon är glad över att så många av dem lyckas väcka elevernas intresse.
– Det viktigaste är - och det gäller alla språk – att eleverna förstår att det är ett levande språk som man kan använda i olika sammanhang. I dag erbjuder de sociala medierna möjlighet att få den beröringsytan.
Kultur, musik och idrott och idrott kan också inspirera till att lära sig mera.
– Då när Kent var stora var det många som ville veta vad de sjunger. Jag minns en student som var väldigt fascinerad av en svensk rapgrupp och skrev sin graduavhandling om dem.
Hanna Lehti-Eklund tycker det finns ett intresse och en nyfikenhet på svenskan på sådana orter där det inte fanns tidigare. Hon har varit med på ett hörn i ett projekt som gäller modersmålsliknande svenska, lett av biträdande professorn Sofie Henricson.
– Det är många som inte känner till att det finns en sådan möjlighet, även om ämnet undervisas i vissa skolor. Det kunde ha mycket mera potential i vissa skolor om föräldrarna, rektorerna och läraren kände till den här möjligheten. Det kunde stärka svenskan för de svenskspråkiga eller tvåspråkiga elever som går i finska skolor.
Hanna Lehti-Eklund säger att svenskundervisningen är viktig för att den hänger ihop med vår historia och med nuet.
– Svenskan är en så väsentlig del av Finlands kultur och språk och historia att det är som att lämna bort en del av Finland om man inte förstår hurdan roll svenskan spelat. De där spåren finns här i dag. Om man tänker på svenska i Finland i dag är svenskan ett levande språk och ett nationalspråk och viktigt för oss alla här. Ännu viktigare är att förstå den andras språk och ha en nyfiken inställning till det.
Vad har gjort dig glad under den senaste tiden?
– Jag är ofta ganska glad över allt möjligt: våren och att det kommer sådana här fåglar som jag aldrig sett tidigare. Som stenknäcken, som har en alldeles enorm näbb och fina färger. Jag sjunger också i en liten kör och körsång gör mig alltid glad, att få sjunga med andra.
Vad betyder Christoffer Grönholms pris för dig?
– Jag tänker mig att det är ett pris för svenskundervisningen i Finland och det gör mig väldigt glad. Jag skulle väldigt gärna lyfta fram svensklärarna som jag vet att gör ett gott och stort jobb. Många har ett starkt engagemang för den svenska kulturen och språket. Jag kommer också att tänka på min egen svensklärare Maija Annila, som var väldigt bra. Till stor del var det hon som ledde mig in på den här banan.
Prispengarna har Hanna Lehti-Eklund tänkt satsa på kultur.
– Jag går väldigt gärna på teater och konserter och det är sådant som en pensionär ska unna sig. Prissumman räcker till ganska många evenemang. Jag vet att det visas en opera på nordsamiska i Stockholm på hösten, den skulle jag väldigt gärna vilja fara och lyssna på. Jag går gärna också och ser på pjäser i Stockholm när det är möjligt, så några ytterligare Stockholmsresor blir det också.